Samen de transitie versnellen

Duurzame Derde Donderdag Meetings (DDD)

Iedere 3e donderdag van de maand houden we een Duurzame Donderdag Meeting (behalve op feestdagen).

Deze meetings hebben een thema, met een interessante inleiding, waarbij interessante ontwikkelingen en inzichten worden gedeeld van een partner uit het veld van duurzame ontwikkeling.
De eerste donderdagen zijn inmiddels gepland!

Duurzame Derde Donderdag 20 mei

Wat je (niet) ziet, met de satelliet

In het nieuwe landbouwbeleid is veel aandacht voor kringlopen, natuurinclusiviteit en vergroeing van de landbouw. Om dit beter en breder ingevoerd te krijgen stimuleert de overheid dit met subsidies en vergoedingen. Maar de overheid wil natuurlijk ook controleren of activiteiten juist uitgevoerd worden de effectiviteit van maatregelen meten.  Er wordt daarvoor steeds meer gekeken naar de mogelijkheden van high-tech hierin. De combinatie van satellietdata en kunstmatige intelligentie biedt heel veel mogelijkheden. De overheid kan hiermee ineens naar alle percelen en vergroeningspakketten kijken. Maar is alles wel te zien met een satelliet? En wat heb je daaraan als boer, beleidsmedewerker, NGO, onderwijsinstelling of natuurliefhebber?

Laat je inspireren en doe mee met de discussie op 20 mei, 15.30 - 17.00 uur. 

Organisatie: VIAS i.s.m. het Nieuwe Netwerk. 

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief van het Nieuwe Netwerk! 

Duurzame Maandag Meetings (DMM)

Kijk voor meer informatie en opgave over onze Duurzame Maandag Meetings de pagina DMM.

In onze laatste nieuwsbrief is per abuis de link naar deze pagina opgenomen ipv. naar de pagina over de Maandag Meetings www.nieuwenetwerk.nl/meetings.

Aanmeldformulier DDD

Vul svp. je voornaam in.
Vul svp. je achternaam in.
Vul een geldig email adres in s.v.p.

*Verplicht veld

We sturen in principe eenmaal per maand een nieuwsbrief en een herinnering voor de DMM.

Leuk, je bent aangemeld!×
Oeps... er ging iets mis... ×

Duurzame Derde Donderdag 15 april

From Farm to Fork / Green Deal / Nieuw GLB

Online themabijeenkomst Farm to Fork/Green Deal
Op donderdag 15 april organiseerde NZV, ism. NN en Groen Kennisnet, een interactieve online themabijeenkomst met Farm to Fork als hoofditem.

Praktische informatie

De Keynote spreker voor deze bijeenkomst is Lukas Visek. Hij is een collega van Diederik Samson. Zij beiden zijn lid van het team van vice-president Frans Timmermans. Meer informatie over Lukas Visek is hier te vinden.

Jan Huitema, Europarlementslid voor de VVD, geeft een reflectie op de inleiding van Lukas Visek; enerzijds vanuit het GLB, anderzijds vanuit zijn rol in de Europese Circulariteit.

In het 2e gedeelte van de bijeenkomst komen 2 veehouders aan het woord die Farm to Fork op hun manier al in Nederland toepassen.
· Mathijs Baan, ElkeMelk
· Annechien Ten Have, Hamletz
De bijeenkomst wordt in Zoom georganiseerd met een moderator en discussies in Breakout-Rooms met een plenaire terugkoppeling. Na afloop is er nog de mogelijkheid om online te netwerken met mogelijk verrassende ontmoetingen en gesprekken. Opgave voor deze themabijeenkomst kan hier via de website van NZV.

Bekijk de factsheet over Farm to Fork.
NZV-website

farm to fork
boerenland met koeien

Praktisch

Zoomlink:
bit.ly/DDD18mrt2021

Meeting ID 81140958091

Aanmeldformulier DDD 18/03

Vul svp. je voornaam in.
Vul svp. je achternaam in.
Vul een geldig email adres in s.v.p.

We sturen eenmaal per maand een nieuwsbrief en een herinnering voor de DMM.

Leuk, je bent aangemeld!×
Oeps... er ging iets mis... ×

Impact vergroten van jonge mensen

Via het Nieuwe Netwerk hebben we veel contact met jonge mensen die als student of zzp-er ondernemend bezig zijn met duurzaamheid. Het is een groep die niet voor geld of inkomen gaat, maar voor impact voor een betere wereld. 
Misschien ken je wel van die mensen (kinderen, nichtjes, neefjes, buurjongen of -meisje) die zeer betrokken zijn bij de wereld en daar graag tijdens of na hun studie mee aan de slag gaan.

My Image

Voor hen start vanuit het Nieuwe Netwerk een groep (zwerm) starten, de Impact Groep. Zij kunnen zich aanmelden bij Pauline Schakenbos (zie verderop).
De groep is voor jonge, ondernemende professionals en studenten (20 - 25 jaar) die graag meer impact willen op het gebied van duurzaamheid. We versterken elkaar door workshops en korte cursussen, ervaring uitwisselen en het vormen van intervisiegroepjes. En we organiseren activiteiten met impact.
Ben je boven de 35, geef je dan op als supporter of mentor van deze groep, en deel met hen je expertise, connecties of een financiële bijdrage. 
Ben je of ken je iemand voor deze Impact Groep? Geef het door aan Pauline Schakenbos: Whatsapp 06 16 400 695 of Pauline@nieuwenetwerk.nl.

 

Duurzame Derde Donderdag 18 maart

Wegwijs met de Duurzame Doelen

In het verslag hieronder staan tips en links naar informatie en een aantal vervolgafspraken die uit de workshop voortkwamen.
Ben je of ken je iemand die geïnteresseerd is in de stap naar meer duurzaamheid in de organisatie of het bedrijf, weet dan dat er inmiddels veel voorbeelden en tools zijn. We brengen je er graag van op de hoogte.

Sinds 2015 hebben we 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Tijdens de duurzame derde donderdag meeting presenteerde het Nieuwe Netwerk team helder wat de verschillende SDG’s zijn en hoe deze samenhangen.

Pauline Schakenbos trapte de bijeenkomst af met een duik in de wereld van de duurzame economie. De Wellbeing Economy en Kate Raworth’s Donut economie concept werden uitgelegd en gekoppeld aan duurzame ontwikkelingsdoelen. Een duurzamere wereld en een eerlijkere wereld gaan hand in hand.

Vol overtuiging sprak vervolgens Wouter Winters van Pidzh. Hij gelooft dat er voor alles een oplossing is, en dat we vooral dingen moeten gaan doen. Deze partner in duurzaamheid begon zijn bedrijf nadat hij tijdens zijn werk bij I-did zag hoe circulaire kleding het verschil kan maken. Winters maakt zich hard voor creativiteit in duurzame ontwikkeling en ziet de SDG’s niet als een stok om mee te slaan, maar als een feestje. Hoe dit feestje begint? Met het doel waar echt je hart ligt, en van daaruit kom je er vanzelf achter dat al die doelen met elkaar verbonden zijn.

Aad Jörgens heeft als verbinder precies dat gedaan: met zijn hart voor SDG nummer 17 is hij SDG Lokaal begonnen. Hij liet zien hoe het werken aan deze duurzame doelen er concreet uitziet. Door samen te werken met lokale overheden, ondernemers, non-profit organisaties en burgers leggen ze verbindingen tussen duurzame dingen die nu al plaatsvinden. Slim: door lokale bibliotheken als hub te gebruiken weten ze een laagdrempelig en effectief lokaal netwerk te mobiliseren. Ook online weten ze de lokale kennis op een toegankelijke wijze zichtbaar te maken.

Tot slot sprak Demi Hordijk over Talk The Future van Student Alliance Wageningen. Ze sprak over de noodzaak van systeemverandering, ook op lokale schaal. Door groendenkende, academische studenten te koppelen aan bedrijven willen ze een brug vormen. Op dit moment zijn ze hard op zoek naar organisaties die kunnen helpen met verder ontwikkelen van dit plan, en bedrijven die wel een frisse Wageningse input kunnen gebruiken.
Erik-Jan van Oosten heeft het verslag gemaakt dat tevens in de kennisbank van Groenkennisnet komt te staan. www.groenkennisnet.nl

pidzh-boogconsult-nn
Groen Kennisnet
business-wellbeing-guide

Tips

  1. Ga gewoon aan de slag. DOEN is het nieuwe denken: creatief durven, al doende uitvinden.
  2. Begin klein, kies een of twee SDG's. Niet alleen met je hoofd, bijvoorbeeld de SDG die past bij je corebusiness, kies vooral de SDG vanuit je hart.
  3. Laat het niet bij één SDG. Alle doelen hangen immers met elkaar samen.
  4. Vind ambassadeurs voor die SDG's in je organisatie. Geef hen die rol, moedig aan, bevestig.
  • Aanvullende tip van Pauline: vermijd het woord 'moeten' en willen overtuigen. Vertel vooral wat je drijft, vanuit je hart en je gevoel. Anderen steunen je graag als ze zien wat je passie en ambitie is en wat je daarvoor nodig hebt.
  • Hendrik Jans tipte het boek: dan Logica Van Het Gevoel - Anton Cornelis (Filosofie van de Stabiliteitslagen in de Cultuur als Nesteling der Emoties).
  • Ko Henneman noemde de MAEX.nl waar maatschappelijke waarde gemeten wordt.

sdg's

Links

Vervolg

In vervolg op de workshop heeft Aad Jörgens van SDG-lokaal meegedacht met Demi en Fraukje van Talk the Future. Neem contact op met Talk the Future.
GAN (Green Active Network) heeft Wouter Winters gevraagd de workshop in het Engels te herhalen voor hun netwerk bijeenkomst op 29 maart. Neem contact op met Partner in Duurzaamheid PIDZH.
Pauline Schakenbos is SDG-lokaal ambassadeur geworden voor Wageningen. Dit sluit goed aan bij wat zij al doet in haar werk en voor het project Wegwijzer duurzame toekomst. Zij en Wouter bieden tools en workshops op gebied van duurzaamheid en transitie.

Startups

Afbeelding van start-ups die bijdragen aan de 17 Duurzame Doelen: www.phifactory.com/nl/nieuws-facts-fun/188-het-sdg-startup-ecosysteem-2

Verslag Meeting 10 febr. jl

SKOV seminar over het belang van goed zaad voor een versnelde ontwikkeling van de landbouw

Op 10 februari jl. heeft er een webinar plaatsgevonden over het belang van gezond zaaizaad met een hoge potentie - veredeld zaad. De titel van het webinar was: “Good seed is a prerequisite for accelerated agricultural development! But, what is good seed?”
Het webinar was georganiseerd door de Studiekring voor ontwikkelingsvraagstukken (SKOV) in samenwerking met de studieverenigingen Ipso Facto en Nitroca, de studentenvereniging Nji Sri en het Nieuwe Netwerk voor duurzaamheid in voedsel en groen.

Bovenstaand thema werd toegelicht door twee zeer goed ingevoerde sprekers, prof. dr Martin Kropff en dr Marja Thijssen.
Prof. Martin Kropff, een voormalig rector magnificus van Wageningen UR, is nu directeur-generaal van het CIMMYT, een groot internationaal centrum voor zaadverdeling en - vermeerdering in Mexico. Het instituut heeft een groot aantal sub-stations voor het veredelen, testen en vermeerderen van zaaizaad met een hoog potentieel. Omdat de focus van het CIMMYT is gericht op kleine boeren in ontwikkelingslanden, liggen deze stations voornamelijk in Azië en Afrika en voor een bescheiden deel in Midden- en Zuid Amerika. Het CIMMYT Is gespecialiseerd in de voedselgewassen mais en tarwe.
De presentatie van prof. Kropff was vooral gericht op het veredelen van tarwe- en maiszaad voor gebruik in droge streken en op bescherming van het gewas tegen veel voorkomende ziekten en plagen. En op het testen en vermeerderen van dit zaad onder lokale condities. De impact van het CIMMYT in ontwikkelingslanden is heel groot. De extra inkomsten van de kleine boeren in ontwikkelingslanden, vanwege het gebruik van goed zaaizaad, wordt geschat op 4,5 miljard US$ per jaar.

Dr ir Marja Thijssen is senior adviseur zaadsystemen bij het Wageningen Centre for Development Innovation (CDI, WUR). Zij leidt een team dat zich bezig houdt met de transformatie van zaadsystemen in ontwikkelingslanden in Azië en Afrika.
Haar presentatie was gericht op de behoefte aan goed zaad bij de kleine boeren en op het beschikbaar maken van zaad van goede kwaliteit aan die boeren. Een van de grote problemen die zij noemde was de relatief hoge kostprijs van het zaad van hoge kwaliteit en de moeite die de arme boeren hebben om zo veel geld uit te geven (willingness to pay) voor goed zaaizaad. Haar team brengt de diverse problemen bij de distributie van goed zaad in verschillende ontwikkelingslanden in kaart en ontwikkelt methoden om die problemen te overkomen.

De zeer geanimeerde discussie werd professioneel geleid door dr ir Niels Louwaars, directeur van Plantum. Plantum is de Nederlandse branchevereniging van bedrijven in de sector zaden en jonge planten.

Bekijk de power point presentaties van Martin Kropff en Marja Thijssen.


DDD 18 febr. jl

De Omgevingswet

Met een recordhoeveelheid aanmeldingen van over de 100 kijken wij met veel plezier terug naar het online-evenement van 18 februari over de Omgevingswet! Het Netwerk Land en Water organiseerde de webinar in samenwerking met Groen Kennisnet en het Nieuwe Netwerk. Het webinar vond plaats in het kader van de Derde Duurzame Donderdag van het Nieuwe Netwerk en werd verzorgd door Aart Karssen.

De Omgevingswet: daadwerkelijk ‘Eenvoudig Beter’?

De nieuwe omgevingswet, die vanaf 1 januari 2022 in werking treedt, is vooral een bundeling en stroomlijning van de bestaande wet en regelgeving. In een webinar gaat Aart Karssen in op de veranderingen.

“Zorg dat je op de hoogte bent en neem initiatief” geeft expert Omgevingswet Aart Karssen op 18 februari in een webinar over de Omgevingswet mee aan een hondertal aanwezigen. Netwerk Land & Water, Het Nieuwe Netwerk en Groen Kennisnet kijken terug op een uitstekende introductie en vatten de belangrijkste punten voor je samen.

Omgevingswet

Op dit moment zijn er 26 wetten, 60 algemene maatregelen van bestuur (AMvB) en honderden regelingen die met de openbare ruimte van doen hebben. Denk aan wetten over milieu, bouw, natuur, infrastructuur, ruimtelijke planning en landbouw. Per 1 januari 2022 wordt dit teruggebracht naar 1 wet, 4 AMvB’s en 1 regeling. De bedoeling is dat de Omgevingswet vooral een bundeling en stroomlijning van de bestaande wet en regelgeving wordt.

Dit verslag kun je verder lezen op de website van groenkennisnet.nl. Daar vind je ook de opname van het webinar.

webinar omgevingswet

Komende Duurzame Derde Donderdag Meetings (DDD)

15 april: From Farm to Fork over Nieuw GLB ism. NZV en Groen Kennisnet

Gepland later in 2021:
20/05, 17/06, 16/07, 19/08, 16/09, 21/10, 18/11, 16/12.

Het Nieuwe Netwerk voor duurzaamheid in voedsel en omgeving